söndag 3 januari 2010

Äntligen en dag utan snöande!

Halvklart väder och -10°C mötte mig den här morgonen när jag klev upp ur sängen. Det var så härligt att äntligen få slippa det eviga snöandet som härjat flera veckor tillbaka. Snön och kylan har ställt till det för mina ringmärkarplaner ett flertal gånger, men nu så… Igår kväll bestämde sig därför jag och Marcus Thuresson oss för att göra ett besök vid matningen i Villa Rettig-området idag, så att vi äntligen skulle få ringmärka lite. Vi anlände ungefär vid 09:15-tiden, och blev kvar till klockan 12:15, då vi packade ihop. Eftersom vi mestadels satt still, så gjorde sig kylan ganska snabbt påmind, och vi blev till slut som frysta fiskpinnar direkt från kyldisken. En person var naturligtvis mer frusen än den andra – gissa vilken…


Marcus T -"Det var kallt idag!".

Det var ganska bra fart med 25 fångade fåglar, men bara av 5 olika arter. Visserligen kan man inte vänta sig så många fler arter här just nu. Höjdpunkten var framförallt stjärtmes, men även trädkrypare och nötväcka är läckra fåglar. Se bara vilka färger nötväckan har:







Stjärtmesarna var tyvärr redan ringmärkta, och två av dem fick sina ringar i början av november här i området. Den tredje fick faktiskt sin ring vid just denna matning i mars 2009, av Kjell Wallin.


Matningen.

Vi hade även lite annat smått och gott i fågelväg, t.ex. duvhök som jagade trastar, forsärla och steglits med flera. Forsärlan var mycket trevlig eftersom den inte ens ska vara här den här årstiden.

Dagens fångst:
Stjärtmes (3 kontroller)
Blåmes 5 (+ 10 kontroller)
Talgoxe 1 (+ 2 kontroller)
Trädkrypare (1 kontroll)
Nötväcka 3

25 fåglar av 5 arter, varav 9 ringmärkta av 3 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar